Kelab Remaja Ukhuwah Kolej Tuanku Canselor

Bersama Memperkasa Mahasiswa

surat dari sameeh

Posted by kruktc on March 17, 2009

 

                                                                  gmbr14

 Kesengsaraan yang berlansung lebih 60 tahun masih lagi membelit diri kami. Apa yang  dirasai datuk, nenek dan ibu bapa dahulu telah juga dideritai kami. Jika dahulu ibu bapa kehilangan tanah pusaka dan dipaksa bergelandangan di tanah air sendiri, kami menerima habuan yang sama, hidup merempat serta dibayangi kejahatan syaitan Yahudi. Di mana anak kunci yang boleh membuka pintu keamanan kami? Hingga kini, ia masih belum kembali ke tangan kami.

            Kami telah mengalami siri peperangan yang panjang bersama  Zionis Israel. Kalian fikirlah, Palestin adalah bumi kami, tepat kami dilahirkan, dibesarkan dan akan mati di sini. Namun, kaum Yahudi masuk dengan kebenaran yang terkutuk pihak British. Mereka bongkak dan menghalau kami. Lebih satu juta rakyat kami dipaksa memberikan tanah mereka secara rela kemudian berpindah ke khemah-khemah pelarian. Daripada hidup seperti orang lain, mempunyai rumah atas tanah sendiri, bergembira dan tenang bersama keluarga, belajar dan bermain dengan ceria, tiba-tiba nikmat itu disentap oleh syaitan yang Zionis. Apakah kaum Yahudi mahu membalas dendam setelah dahulu mereks diseksa dan dizalimi dunia? Tetapi mengapa sasaran dendamnya adalah kami? Kami tidak pernah bermusuh dengan mana-mana agama  di dunia apatah lagi agama langit yang diturunkan oleh Tuhan Yang Satu.

            Agaknya kerana penderitan kami yang terlalu panjang dan tidak pernah selesai, masyarakat dunia menjadi lali dan meminggirkannya. Walupun begitu, kami bersyukur kerana masih ada insan-insan mulia yang tidak kami kenali serta jauh dari pandangan kami menghulurkan doa dan bantuan.  Mereka itu adalah kalian. Terbaru, serangan Israel ke atas Gaza telah membuka ruas hikmahkepada semua. Walupun kami telah kehilangan lebih 1300 nyawa umat Palestin, beribu-ribu yang lain cedera serta kemusnahan fizikal yang dahsyat tetapi dunia dapat melihat dengan jelas wajah sebenar Israel.

                                                                       gmbr31

 

                                   

            Zionis Israel mempunyai cita-cita syaitan. Mereka memadamkaan catatan agama dalam kehidupan. Tiada Yahudi, tiada Kristian apatah lagi Islam. Mereka memperjuangkan agama ‘matlamat menghalalkan cara’. Impian mereka  adalah menubuhkan sebuah negara Israel Raya melewati seluruh Palestin, Iraq dan Iran. Mereka mahu, Negara itu  menjadi kiblat dunia. Maka, sesipa yang menghalangi matlamat ini akan dihapuskan. Kami generasi muda tidak akan membiarkan ketamakan Israel, kami akan berjuang dan berperang dengan mereka. Biarlah kami mati dan tidak sempat mengecap nikmat sementara  dunia. Kami lebih memillih syurga Allah dan duduk di sisi Rasulullah SAW. Sehingga kini, lebih 500 orang remaja dan kanak- kanak telah syahid mendahului kami.

            Dunia terus mengutuk Israel dan sekutunya. Dunia mulai memboikot barangan Israel. Ramai pemimpin Islam bersuara simpati terhadap Palestin dan Hamas. Isreal kini dalam tekanan. Biarpun begitu, mereka masih meneruskan kejahatan memusuhi kami, masyarakat yang dinafikan hak asasinya. Apalagi  yang dimahukan rejim Zionis setelah rumah, masjid, sekolah, universiti dan Bandar kami dimusnahkan? Ibu bapa kami dihalang mencari rezeki, bahkan, air untuk kegunaan harian juga disekat pihak Israel.

            Kini, kami nekad meneruskan perjuangan walaupun cagarannya adalah nyawa. Kami tahu saudara-saudara kami di seluruh dunia berkongsi  derita ini. Bantuan kalian akan dapat membantu kami.membangunkan semula rumah, masjid, sekolah, universiti dan kedai-kedai. Bantuan itu juga dapat memperbaiki keadaan hospital yang padat, menambah ubatan dan alatan pembedahan. Kami juga perlukan bahan-bahan ilmu terutamanya buku-buku dan alat-alat tulis. Dan, kami amat berterima kasih kerana kalian memikirkan kami yang selalu lapar dan kekurangan makanan yang berkhasiat.  InsyaAllah, kami tidak akan berputus asa  dan akan membangunkan semula Gaza yang musnah.

                                                        gmbr2

 

                                   

            Kami tidak dapat menetapkan tarikh bilakah kami akan berhenti daripada meraih belas ihsan kalian. Tetapi, kami selalu tahu, Allah pasti memberi  kemenangan kepada pasukan-Nya. Mungkin salah satu caranya adalah usaha dan doa kalian buat kami. Kita saudara seagama yang diibaratkan Rasulullah SAW  sebagai  satu jasad. Syukur, kalian juga merasai kesakitan dan keparahan kami disini. Mudah-mudahan pertolongan yang berterusan daripada kalian akan mempertautkan ukhuwah Islamiah kita yang akan dipersoalkan oleh Allah SWT di akhirat kelak.

 

Dari saudaramu yang bahagia dalam derita,

                                    Sameeh, Gaza.    

 

Buat pembaca sekalian, anda boleh menyalurkan

bantuan kepada penduduk Gaza, Palestin melalui saluran

Islamic Relief Malaysia Berhad (DAKAP): Maybank 5621-4270-8704 atau

CIMB 1259-0000-8040-58

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: